Prevenire si combatere molii
 
header_sus

#coDDD B2B

Prima şi singura firma d.d.d. din România, certificată CEPA®

header_sus
header_sus
header_sus

CompaniaDDD pentru o studentie lipsita de grija insecticidului de toate zilele


Iarna este sezonul in care ne bucuram de caldura hainelor groase, de materiale textile pufoase si consistente, un deliciu pentru daunatorii dulapurilor noastre de haine. Pentru a ne putea proteja in fata unei invazii ale acestui tip de insecta este nevoie sa aflam mai multe lucruri care sa ne ajute in preventie.


Ce sunt moliile?

Molia reprezinta denumirea grupului de insecte Lepidoptera, ce se aseamana cu fluturii. Acestea se remarca in mai bine de 160 000 de specii de molii in lume, fiind mai numeroase de pana la noua ori fata de speciile de fluturi.


Care sunt principalele specii de molii?

De la dimensiuni mici, la unele considerabile, de diferite forme si culori, speciile de molii notabile pot fi numarate pe degete:

Tineola biselliella – molia hainelor

Molia atlas Attacus atlas – cea mai mare molie din lume

Thysania agrippina – lepidoptera cu cea mai mare anvergura

Chrysiridia rhipheus - considerata a fi una dintre cele mai frumoase si impresionante

Fluturele cap-de-mort Acherontia spp. – asociat cu supranaturalul si raul fiind folosit in arta si filme

Biston betularia – subiectul unui studiu cunoscut de selectie naturala

Molia luna (Actias luna)

Aglossa cuprina – cunoscuta pentru ca s-ar fi hranit cu grasime umana

Opodiphthera eucalypti

Molia polifemus (Antheraea polyphemus)

Agrotis infusa – sursa de hrana pentru indigenii Australieni din sud-est

Utetheisa ornatrix – subiectul unor numeroase studii comportamentale legate de selectia sexuala


De ce au moliile o atractie pentru hainele noastre?

Fibrele textile de provenienţa animala, ce conţin cheratina, bumbac, iuta, fibre textile ce conţin celuloza, matase naturala sau artificiala precum şi fibre textile pur sintetice reprezinta principala atractie pentru molii.


Care sunt primele semne ale unei invazii de molii?

Prezenta moliilor in casa ta poate fi frustranta. Nu doar din cauza daunelor pe care le pot provoca, ci pentru ca hainele sau materialele pe care le pot strica ar putea avea o valoare emotionala pentru tine.

De asemenea, daunele pe care astfel de insecte le pot cauza covoarelor, perdelelor sau altor textile din casa pot fi costisitoare.

Desi primele semne pe care oamenii le observa in cazul unei invazii de molii sunt daunele provocate materialelor textile, exista si alte semne care indica prezenta moliilor:

Larve mici

Tuburi fine in care majoritatea moliilor traiesc

Coconi, in care larvele se transforma in molii

Molii adulte, care adesea se tarasc in loc sa zboare


Ce daune pot provoca moliile?

DE RETINUT: Moliile nu mananca cu adevarat materialele, principalul lor scop fiind reproducerea. Larvele sunt cele care provoaca dezastrele cu care ne-am obisnuit.

In functie de specia de molie, aceasta poate cauza daune diferite, avand afinitati crescute pentru un anume tip de material textil. Astfel, poti descoperi gauri serioase sau minore in anumite materiale, pentru care molia manifesta o preferinta.


Cum previi o invazie de molii la tine acasa?

Asigura curatenia - Moliile sunt atrase de materiale murdare si praf. Asadar una dintre cele mai simple metode este pastrarea unui spatiu de locuit curat, avand grija sa nu impachetati hainele nespalate in prealabil. Acest pas include curatarea dulapurilor, debaralelor, dressing-urilor sau spatiilor de depozitare de sub pat. Un aspirator este o adevarata binecuvantare si nu degeaba exista curatenia de primavara.

Controleaza nivelul de umiditate - Molia hainelor adora camere cu umiditate crescuta, mai cu seama cele de 80-90% umiditate. Un dezumidificator ar putea asigura confortul in camin.

Incearca solutii de tip repelent - Castravetii pot reprezenta o solutie naturala impotriva insectelor, mai cu seama moliilor. Moliile, precum si furnicile sau alte insecte, detesta coaja amaruie a castravetelui. Asigura-te ca ai strecurat cateva coji de castravete in locurile cheie, prin care moliile pot patrunde in casa. Uleiurile eterice de lavand[ sau de cedru, dar si saculetii cu lavanda sau bucatele de lemn de cedru pot alunga moliile inainte de a produce pagube. Este important sa retineti ca daca moliile s-au instalat deja, repelentii nu mai au niciun efect.


Cum sa le combati?

Pentru a te lupta cu o invazie de molii ai la indemana numeroase mijloace:

Fizice - Temperaturile foarte ridicate sau foarte scazute pot cauza exterminarea oualelor sau a larvelor, acestea nerezistand la temperaturi extreme. Poti fierbe hainele (doar daca nu sunt de lana sau blana) la o temperatura de 50-60 de grade Celsius pentru a omora ouale. Pentru a nu afecta textilele, incearca sa folosesti congelatorul pentru acest pas.

Chimice - Insecticidele sunt cele care vor actiona direct in cazul focarului, putand fi introduse dispozitive speciale pentru combaterea moliilor in locurile de depozitare ale hainelor. Si dispozitivele fumigene pot fi folosite cu succes acestea degajand un fum de patrunde in locurile greu accesibile.

Biotehnice - Feromonii ar putea fi o solutie daca sunt folositi drept capcane, ce acopera o suprafata de 100 mp, fiind nevoie sa fie amplasata la 2-3 metri inaltime.

Biologice

Apeleaza la o echipa de profesionisti - O invazie de molii poate fi enervanta, desi larvele sunt cele care produc daunele. Uneori solutiile incropite de tine nu pot fi suficient de eficiente pentru a combate o invazie serioasa. Consultarea unei echipe specializate precum compania DDD te va scapa de multe batai de cap si mai cu seama de molii..


Cum te ajutam noi, Compania DDD, sa scapi de moliile din casa?

Deoarece moliile se regasesc sub forma mai multor tipuri (Molia de haine, molia cerealelor sau molia fructelor uscate) si sunt ascunse in locuri greu accesibile noua, dezinsectia impotriva lor se poate face prin mai multe metode:

Tratamentul cu echipamente Ultra Low Volume (ULV) - eficacitatea acestuia este data de pulverizarea foarte fina a particulelor ( 20-60 microni) si de faptul ca pot patrunde in spatii greu accesibile.

Tratamentul cu echipamente Termonebulizatoare - acestea dau randament deoarece marimea particulelor produse este chiar mai mica decat in cazul particulelor produse de ULV. Tocmai din aceasta cauza vaporii cu insecticid raman in suspensie un timp mai indelungat.

Tratamentul cu pompe de joasa presiune - este varianta optima in cazul in care primele doua nu sunt realizabile. Acesta presupune aplicarea tratamentelor reziduale, ce au avantajul unei remanente mai mari a insecticidului aplicat pe suprafete.

In cazul in care te confrunti cu o problema serioasa legata de daunatori, nu ezita sa ne contactezi pentru a-ti intinde o mana de ajutor specializata!

Cu stima,

Compania DDD

 

 
 
 


 

 

GARANTIE 300% Persoane Juridice

GARANTIE 300% Persoane Fizice