Tipuri de produse biocide
 
header_sus

#coDDD B2B

Prima şi singura firma d.d.d. din România, certificată CEPA®

header_sus
header_sus
header_sus

CompaniaDDD pentru o studentie lipsita de grija insecticidului de toate zilele


Ne confruntam adesea cu probleme legate de daunatori, iar solutia cea mai la indemana este exterminarea lor pe cont propriu. Optam pentru un produs de pe raftul magazinelor si speram la un rezultat miraculos. Cu toate acestea, este important sa cunoastem ceea ce cumparam, motiv pentru care va propunem o discutie mai larga despre produsele biocide.


Ce sunt biocidele? Cum sunt ele clasificate? Care sunt produsele biocide utile in combaterea daunatorilor din casa sau din jurul sau? Cum sunt produsele biocide reglementate in legislatia din Romania? Ce produse biocide folosim noi in cadrul serviciilor DDD?


Ce sunt biocidele?

In legislatia europeana produsul biocid este definit ca o substanta sau un amestec, conditionate intr-o forma in care este furnizata utilizatorului, constand in, conţinand sau generand una sau mai multe substanţe active folosite cu intenţia de a distruge, descuraja, indeparta, de a face inofensiv sau de a exercita un efect de control asupra oricarui organism daunator, prin mijloace chimice sau biologice, in timp ce Agentia de Protectie a Mediului din SUA (EPA) utilizeaza o definitie usor diferita pentru biocide: un grup divers de substante, inclusiv conservanti, dezinfectante si pesticide utilizate pentru combaterea organismelor daunatoare pentru sanatatea umana sau animala sau care pot cauza daune produselor naturale sau fabricate.


Cum sunt ele clasificate?

Pentru ca ne raportam la normele UE, in cadrul statelor membre al Uniunii produsele biocide sunt impartite in 4 grupe principale si 22 de tipuri de produse (TP) sau categorii de aplicatii, unele dintre ele cuprinzand mai multe subgrupuri. Astfel, vom avea grupele principale:

1. Dezinfectanti

2. Conservanti

3. Produse de combatere a daunatorilor

4. Alte produse biocide


1. Dezinfectantii - Aceste tipuri de produse exclud produsele de curatare fara efect biocid, inclusiv detergentii sub forma lichida, detergentii sub forma de pulbere si produsele similare. Ei dispun de 5 categorii de produse:

TP 1 - Igiena umana: Produsele din aceasta categorie sunt produse biocide utilizate pentru igiena umana, aplicate pe sau care intra in contact cu pielea umana sau cu pielea capului in scopul principal de a dezinfecta pielea sau scalpul.

TP 2 - Dezinfectante si algicide care nu sunt destinate aplicarii directe la oameni sau animale: Acestea sunt produse utilizate pentru dezinfectarea suprafetelor, materialelor, echipamentelor si mobilierului si care nu sunt utilizate in contact direct cu produsele alimentare sau cu hrana pentru animale. Sunt in special destinate piscinelor, acvariilor, apelor de bazin sau altor ape; sistemelor de climatizare; si peretilor si podelelor din amplasamente private, publice si industriale si din alte amplasamente destinate activitatilor profesionale.


Produse utilizate pentru dezinfectarea aerului, a apei care nu este folosita pentru consumul uman sau animal, a toaletelor chimice, a apelor reziduale, a deseurilor de la spitale si a solului.


Produse utilizate ca algicide pentru tratarea piscinelor, a acvariilor si a altor ape si pentru tratarea cu scop curativ a materialelor de zidarie.


Produse utilizate in vederea incorporarii in textile, tesaturi, masti, vopsele si alte articole sau materiale in scopul producerii de articole tratate cu proprietati dezinfectante.

TP 3 - Igiena veterinara: In aceasta categorie avem produse utilizate pentru igiena veterinara precum dezinfectante, sapunuri dezinfectante, produse de igiena bucala sau corporala sau cu functie antimicrobiana.

Produse utilizate pentru dezinfectarea materialelor si a suprafetelor asociate cu gazduirea sau cu transportul animalelor.

TP 4 - Produse alimentare si hrana pentru animaleTP 4 – Produse alimentare si hrana pentru animale: Din aceasta categorie fac parte produse utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafetelor sau conductelor folosite pentru productia, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau al hranei pentru animale (inclusiv apa potabila) destinate oamenilor si animalelor.: Din aceasta categorie fac parte produse utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafetelor sau conductelor folosite pentru productia, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau al hranei pentru animale (inclusiv apa potabila) destinate oamenilor si animalelor.


Produse utilizate pentru impregnarea materialelor care pot intra in contact cu produsele alimentare.

TP 5 - Apa potabila: Categoria este destinata produselor utilizate pentru dezinfectarea apei potabile, atat pentru oameni, cat si pentru animale.


2. Conservanti - Aceste tipuri de produse le includ doar pe cele destinate prevenirii dezvoltarii microbilor si algelor.

TP 6 - Conservanti pentru produse in timpul depozitarii: Regasim produsele utilizate pentru conservarea produselor fabricate, altele decat produsele alimentare, hrana pentru animale, produsele cosmetice sau medicinale sau dispozitivele medicale, prin controlul alterarilor microbiene, cu scopul garantarii duratei lor de conservare.

Produse utilizate drept conservanti pentru depozitarea sau utilizarea momelilor rodenticide, insecticide sau de alta natura.

TP 7 - Conservanti pentru pelicule: In aceasta categorie se remarca produse utilizate pentru conservarea peliculelor sau a invelisului protector prin controlul alterarilor microbiene sau al cresterii algelor, cu scopul de a proteja proprietatile initiale ale suprafetei materialelor sau obiectelor, cum ar fi vopselurile, materialele plastice, materialele de etansare, adezivii pentru pereti, liantii, hartiile, operele de arta.


TP 8 - Conservanti pentru lemn: De aici fac parte produsele utilizate pentru conservarea lemnului, incepand cu faza de transformare in joagar, sau a produselor din lemn, prin controlul organismelor care distrug sau deformeaza lemnul, inclusiv insectele. Acest tip de produse contine atat produsele preventive, cat si produsele curative.

TP 9 - Conservanti pentru fibre, piele, cauciuc si materiale polimerizate: Vei regasi produse utilizate pentru conservarea materialelor fibroase sau polimerizate, cum ar fi pielea, cauciucul, hartia sau produsele textile, prin controlul alterarilor microbiologice.

Acest tip de produse include produse biocide care inhiba depunerea de microorganisme pe suprafata materialelor si, prin urmare, ingreuneaza sau impiedica dezvoltarea mirosurilor si/sau ofera alte tipuri de avantaje.

TP 10 - Conservanti pentru materiale de constructie: Aceasta categorie prezinta produse utilizate pentru conservarea materialelor de zidarie, a materialelor compozite sau a altor materiale de constructie, altele decat lemnul, prin combaterea atacurilor microbiologice si ale algelor.

TP 11 - Conservanti pentru sisteme de racire si de procesare a lichidelor: Remarcam produse utilizate pentru conservarea apei sau a altor lichide utilizate in sistemele de racire si de procesare prin combaterea organismelor daunatoare, cum ar fi microbii, algele si scoicile.

Nu sunt incluse in acest tip de produs produsele utilizate pentru dezinfectarea apei potabile sau a apei din piscine.

TP 12 - Slimicide: De aici fac parte produsele utilizate pentru prevenirea si controlul dezvoltarii mucegaiurilor pe materiale, echipamente si structuri utilizate in industrie, de exemplu pe lemn si pe pasta de hartie sau pe straturile de nisip poros in industria extractiva de petrol.

TP 13 - Conservanti pentru fluide utilizate in prelucrare sau taiere: In aceasta categorie se remarca produsele pentru controlul alterarilor microbiene din fluidele utilizate pentru prelucrarea sau taierea metalului, a sticlei sau a altor materiale.


3. Produse de combatere a daunatorilor - Aici veti regasi categoriile pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand va confruntati cu daunatori pe care doriti sa-i exterminati cu ajutorul produselor biocide de pe piata. Ele se clasifica in:

TP 14 - Rodenticide: Dupa cum sugereaza si numele, de aici fac parte produsele utilizate pentru combaterea soarecilor, a sobolanilor si a altor rozatoare prin alte moduri decat prin alungare sau atragere.

TP 15 - Avicide: Acestea sunt produsele utilizate pentru combaterea pasarilor prin alte mijloace decat prin alungare sau atragere.

TP 16 - Moluscocide, vermicide si produse utilizate pentru combaterea altor nevertebrate: Ele sunt utilizate pentru combaterea molustelor, a viermilor si a nevertebratelor neacoperite de alte tipuri de produse prin alte mijloace decat prin alungare sau atragere.

TP 17 - Piscicide: Acestea sunt produse utilizate pentru combaterea peştilor prin alte mijloace decat prin alungare sau atragere.

TP 18 - Insecticide, acaricide si produse pentru combaterea altor artropode: Ele sunt produse utilizate pentru combaterea artropodelor (de exemplu, insecte, arahnide si crustacee), prin alte mijloace decat prin alungare sau atragere.

TP 19 - Repelenti si atractanti: Produsele sunt utilizate pentru combaterea organismelor daunatoare (cum ar fi nevertebrate, precum purecii, sau vertebrate, precum pasari, pesti, rozatoare) prin alungare sau atragere, inclusiv produsele utilizate pentru igiena umana sau veterinara direct pe piele sau indirect in mediul inconjurator al omului sau al animalelor.

TP 20 - Combaterea altor vertebrate: Aici regasim produsele utilizate pentru combaterea altor vertebrate decat cele deja acoperite de alte tipuri de produse din prezenta grupa principala, prin alte mijloace decat prin alungare sau atragere.


4. Alte produse biocide

TP 21 - Produse antivegetative: Acestea sunt produse utilizate in combaterea dezvoltarii si depunerii de organisme vegetative (microbi si forme superioare de specii vegetale sau animale) pe nave, echipament de acvacultura sau alte structuri utilizate in apa.

TP 22 - Fluide utilizate pentru imbalsamare si taxidermie: Sunt produsele utilizate pentru dezinfectarea si conservarea cadavrelor umane sau animale sau a unor parti ale acestora.


Care sunt produsele biocide utile in combaterea daunatorilor din casa sau din jurul sau?

Atunci cand va aflati in fata raftului din magazin pentru alegerea produsului biocid optim pentru problema voastra, fiti atenti la marcajul de pe eticheta. Astfel, in functie de problema pe care o aveti puteti opta pentru:

un dezinfectant pentru igiena umana, daca va confruntati cu agenti patogeni

un produs biocid insecticid, daca va confruntati cu insecte sinantrope

un rodenticid, daca va confruntati cu rozatoare sinantrope (soareci, sobolani).


Cum sunt produsele biocide reglementate in legislatia din Romania?

Conform legislatiei din Romania orice produs biocid trebuie sa fie indicat pe eticheta, fiind marcat tipul sau.

Pentru a va fi mai usor de identificat, in functie de daunatorii pe care doriti sa-i combateti (agenti patogeni, insecte, rozatoare), pe eticheta trebuie sa apara unul dintre cele 3 tipuri de produse biocide de mai jos:

TP 1 = dezinfectanti pentru igiena umana

TP 18 = insecticide, acaricide si produse pentru combaterea altor artropode

TP 14 = rodenticide


Asadar, pentru combaterea unor insecte precum muste, tantari, capuse, purici, viespi, furnici si orice alte insecte care ne deranjeaza in imediata apropiere trebuie sa alegem un PRODUS BIOCID INSECTICID. Produsele biocide insecticide sunt omologate de Ministerul Sanatatii si sunt formulate special pentru combaterea insectelor sinantrope. Optati pentru cele pe a caror eticheta este mentionata autorizatia Ministerului Sanatatii, iar printre daunatorii combatuti sa apara insecta de care doriti sa scapati.


Ce produse biocide folosim noi in cadrul serviciilor DDD?

Conceptul NOCOLYSE - Nocospray, este un produs avizat de Ministerul Sanataţii ca produs biocid TP2 destinat dezinfectiei microaeroflorei si suprafetelor pe cale aeriana, aviz nr. 1501BIO/02/12.2020, fabricat in Franta, avand recomandare de utilizare in unitatile sanitare precum: ATI, blocul operator, sali de tratament, saloane, cabinete medicale, toate tipurile de incinte medicale si nu numai.

Nocolyse ofera protectie bactericida, sporicida si fungicida prin dezinfectie periodica, la intervale de 20-30 zile in functie de traficul in zona tratata.

Elimina mirosul neplacut generat de utilizarea anterioara a hipocloritului de sodiu cat si mirosurile de natura organica. Este total biodegradabil, nonagresiv cu mediul, nonalergic, anticoroziv (ceata uscata), nu genereaza rezistenta la bacterii.

In cazul in care te confrunti cu o problema serioasa legata de daunatori si dezinfectie, nu ezita sa ne contactezi pentru a-ti intinde o mana de ajutor specializata!


Cu stima,

Compania DDD


 

 
 
 


 

 

GARANTIE 300% Persoane Juridice

GARANTIE 300% Persoane Fizice